Yanni Opublikowano 17 Grudnia 2019 Premium Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2019 (edytowane) |-------------| Wstęp |-------------| Szykujcie się na małą lekturkę. Post zawiera wskazówki do kolekcjonerstwa i ogólnie jest to taki guide nie tylko dla kogoś kto chciałby się zainteresować i nie wie gdzie zacząć. Jeśli znacie kogoś co lubi historię i tak dalej, i chcielibyście mu zrobić prezent lub sami dla siebie kupić jakiś itemek jednorazowo, ten post też jest dla was. Post będzie głównie o mieczach, może zrobię kiedyś post o zbrojach. Jest dużo rzeczy które trzeba wiedzieć żeby nie stracić ani swojego czasu ani hajsu. Podstawy są dość krótkie i łatwe do zapamiętania. ------------- Rodzaje mieczy ------------- Jest wiele rodzajów mieczy i nie będę się zagłębiał w detale. W tym poście pokierujemy się Typologią Oakeshott'a (Obrazek poniżej.) Może kiedyś zrobię drugi post na temat innych typów mieczy choć za bardzo mnie nie interesują. Pod tym załącznikiem znajdziemy dokładniejszy rozpis, detale i rysunek. Zanim przejdziemy dalej, musisz wiedzieć co konkretnie chcesz. Mój ulubiony to typ XVIIIb i c i takie bym chciał. ------------- Hajs ------------- Następna sprawa to twój budżet. To żaden sekret że w tej dziedzinie im więcej zapłacisz tym lepszy produkt otrzymasz, a jak to mówią - Ten kto lepiej zapłaci płacze tylko raz, czy jakoś tak. W każdym razie, podzieliłem pieniądze na trzy kategorie i pomyśl sobie w której należy twój budżet. Nazwy kategorii losowe bo nie chciało mi się wymyślać nic lepszego. Kategoria piórkowa: 0 - 300 $ (Strefa ciemna 300-400) Kategoria średnia: 500 - 700 $ Kategoria ciężka: 700 - 1200+$ W pierwszej kategorii znajdują się miecze robione hurtowo i z byle czego. Jeśli znajdujesz się w tej kategorii nie powinieneś mieć żadnych bajkowych oczekiwań - Miecz zrobiony będzie z najtańszych materiałów, części nie będą do siebie na 100% pasować, w sensie np. dziura w jelcu przez która przechodzi ostrze może być trochę luźna, części mogą tłuc ale to tak będzie tłukło że ani spać ani się położyć i to tak bez przerwy... Dobra żarty na bok jak masz taki słaby budżet to schowaj kase chyba że chcesz se powiesić to na ścianie jako dekoracje albo do larpa bo jak będziesz miał solówe z gościem z kategorii ciężkiej to miecz ci się rozpadnie. I za litość boską nigdy nie kupuj mieczy (ani nic innego) z gift shop'ów na zamkach (Ja tak zrobiłem.) Aha no i jak chcesz komuś tam zrobić taki prezent z tej kategorii to też spoko ja mam mieczyk z tej kategorii i jako taki itemek sprawia jednak przyjemność. Strefa ciemna to strefa której powinieneś omijać szerokim łukiem bo możesz trafić na perełkę z kategorii średniej w bardzo taniej cenie lub na z kategorii piórkowej tylko po prostu w lepszym ujęciu. Jeśli jesteś w ciemnej strefie to czekasz dwa trzy miechy i kupujesz coś sensownego lub kupujesz ozdobe na ściane za 8 dyszek. Kategoria średnia to jest kategoria poważna. Na materiał z którego miecz jest wykonany nie musisz zwracać uwagi jeśli kupujesz od dobrego, znanego sprzedawcy (To się liczy też ciężkiej kategorii.) Z powodu że te kategorie to już kupa hajsu - zanim coś kupisz sprawdź czy na stronie lub na youtubie są jakieś recenzje (A są bo sam wiem że ich pełno.) W tej kategorii są w większości ręcznie robione miecze. Kategoria ciężka. Nie wydawaj tyle jeśli nie chcesz żeby miecz ten był w twojej rodzinie jako itemek rodu przez pokolenia (Oczywiście zadbany.) Na prezent też chyba nikt nie wyda tyle chyba że to jakiś konkretniejsze prezent, nwm. ktoś komuś uratował kota albo cuś. Z takim mieczem możesz wyrywać laski albo po prostu dzwonić do ludzi i mówić że masz miecz za 1k a potem "Sorry nie mogę rozmawiać, pa." ------------- Strony i ostatnie porady ------------- Za żadne skarby nie kupuj nic z ebay'a, amazona czy czego innego tam zazwyczaj zamiawasz rzeczy. Na takich stronach najszybciej stracisz hajs. Wyszukaj kilku ludzi co robi ręcznie miecze, poczytaj o nich, wtedy skontaktuj się z nimi (Najlepiej Facebook/email, czasem mają własne strony.) Polecam: Albion - Kategoria ciężka. Kult of Athena - Wszystkie kategorie. Windlass Steelcrafts - Kategoria średnia+ Miecze Tinker Pearce (Nie ma własnej strony, sprzedaje przez inne.) Audentia/The Sword's Path - Kategoria ciężka. Chyba wysyła z polski i przyjmuje lekkie zmiany w kształcie miecza jeśli klient chce (Jeśli się nie myle.) Darksword Armoury - Kategoria średnia+ Ty w sumie chyba wszystkie mniej lub więcej znane i zaufane źródła skąd możesz se skołować scyzoryk. Jeśli nie znasz prawa dotyczącego mieczy w swoim kraju to ich nie kupuj. Lub kup sobie miecz do treningu pod nazwą "Federschwert". Jeśli kupujesz coś z kategorii średniej+ to kup też zestaw do ostrzenia i dbania aka szmatka i olej plus ochrona przed rdzą. Jeśli z kategorii pierwszej to stara skarpetka i olej z tesco da rade. Jeśli wydajesz 200-300 na pierwszą kategorię to upewnij się że miecz przychodzi z pochwą bo inaczej to ściema i własnie ci ktoś zakosił 200$. Nie kupuj miecza jeśli nie jesteś w stanie dokładnie go obejrzeć na zdjęciach. To nie jest przypadek że pokazują w tanich mieczach tylko niektóre ujęcia. Uwagę trzeba też zwrócić na wymiary. Proponuję kolekcjonowanie mieczy zacząć od jednoręcznych bo są tańsze. Radzę też sobie poszukać jakieś fora historyczne chyba że sam/a robisz research. W sumie to by było na tyle. Jeśli ktoś ma jakieś pytania, np. wypatrzył jakiś tani mieczyk i chce komuś dać na święta ale nie wie czy jest wart tej kasy to zapraszam na PW. W sumie to jakiekolwiek pytania dotyczące mieczy lub zbroji mogą być kierowane do mnie na PW, chętnie odpowiem i nawet pomogę przy wyborze czegoś innego jeśli będzie potrzeba. Taka uwaga na koniec: Post może być edytowany przeze mnie jeśli uznam że czegoś mu brakuje (W sumie to mój pierwszy taki guide), krytyka mile widziana. Source Zdj. Typologi Oakeshott'a. Edytowane 17 Grudnia 2019 przez Isildur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi