Roslin Opublikowano 23 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2017 (edytowane) Witajcie, jako iż czasem gotuje(głównie wynalazki których moja kobieta się nie podejmuje) postanowiłem, że będę wrzucał przepisy oraz zdjęcia Mam nadzieje, że skusi to również paru innych forumowiczów do dzielenia się przepisami. No to lecimy, na pierwszy strzał Gotuj z GH leci pizza którą niedawno sam zrobiłem, bazując oczywiście na kilku(jak nie nastu) przepisach oraz własnych pomysłach, doświadczeniach. Pizza dla 4 osób(3 sztuki o średnicy ponad 40cm) Koszt: ~50zł Czas wykonania: ~2h Składniki: mąka pszenna typ 550/650(do wypieków drożdżowych) 0.5kg drożdże świeże 50g(pół kostki), w przypadku drożdży instant dajemy chyba połowę mniej(25g) ser żółty w kostce do potarcia lub już potarty mozzarella(w biedronce są takie za bodajże 3zł/paczka i wystarczy na jedną pizzę) szynka/kiełbasa oliwa(w biedronce 12zł ;o ale niby taka całkiem najlepsza ) czosnek 1 sztuka kukurydza w puszce pomidory całe w puszce ~0.5kg przyprawa do kuchni włoskiej(pół opakowania) sok pomidorowy ~300ml sól/pieprz/cukier itd - wiadome składniki które każdy posiada w domu) pieczarki(kilka sztuk właściwie wystarczy) cebula 1 sztuka Składniki etc Dobra przejdźmy do wytworu naszej smacznej pizzy Streszczając opis; tak będzie wyglądał przebieg naszej pracy: Ciasto, sos pomidorowy, pieczarki, pieczenie. Ciasto na naszą pizzę Do miski wsypujemy 0.5k mąki pszennej typu 550/650, dodajemy szczyptę soli oraz łyżeczkę cukru. Do 400ml(duża szklanka) letniej wody(pół na pół przegotowana i zimna z kranu) dodajemy 50g skruszonych(łamiemy w palcach na małe kawałeczki) świeżych drożdży(pół kostki). Czekamy aż drożdże nam się rozpuszczą; woda zmieni kolor, u góry może pojawić się pianka. Cały proces potrwa góra 3min(można pomóc drożdżom mieszając je co chwilę). Teraz do naszej mąki wlewamy 2-3 łyżki oliwy oraz nasze rozpuszczone drożdże. Najpierw mieszamy łyżką, następnie dłońmi, a eksperci łokciami. Gdy utworzymy elastyczną kulę która lepi się do naszych rąk możemy odłożyć miskę w jakieś ciepłe miejsce(nie gorące) oraz przykryć miskę ręcznikiem. Mamy teraz ~1,5h na przygotowanie całej reszty, nasze ciasto będzie sobie ładnie rosło Sos pomidorowy Na deskę wyciągamy 2 ząbki czosnku oraz pomidory z naszej puszki, kroimy je w kosteczki(czosnek tak szczególniej) i wrzucamy na rozgrzaną oliwą patelnię. Dosypujemy naszą przyprawę do kuchni włoskiej(idealna do sosów pomidorowych) i mieszamy przez chwilę, jak przyprawa przejdzie na nasze pomidorki to musimy przenieść je do durszlaka(pod durszlakiem podstawiamy miskę/garnek/talerz głęboki). Następnie drewnianą łyżką ugniatamy pomidory tak by wszystko co w nich siedzi przeszło przez sito, po za skórą i grubszymi kawałkami(ja sobie pomogłem jeszcze taką praską do ziemniaków ) Do przesianych pomidorów wlewamy wodę z puszki po pomidorach oraz ponad pół butelki soku pomidorowego, dodajemy trochę pieprzu oraz soli, następnie przelewamy całość do garnuszka stawiając na średnim ogniu. Co jakiś czas mieszamy. Nasz sos będzie gotowy kiedy stanie się gęsty, idealny do rozsmarowania naszego ciasta. Czas przygotowania z gotowaniem ~50 min Sos pomidorowy Pieczarki Myjemy pieczarki, następnie na desce kroimy je w plasterki. Pół cebuli kroimy w kosteczki. Do rozgrzanej oliwą patelni dodajemy najpierw cebulę, gdy się lekko zarumieni dodajemy pieczarki. Smażymy około 10 minut. To wszystko jest koniecznie ze względu na wodę wydobywającą się z pieczarek przy dużych temperaturach(położona od razu na ciasto mogła by je całe zmoczyć i po pizzy ) Pieczarki Pieczenie Tak więc przechodzimy do fazy końcowej Rozdzielamy nasze gotowe ciasto na trzy lub 4 kulki, na obsypanym mąką blat rozciągamy lub rozwałkowujemy nasze ciasto(nie miałem wałka więc użyłem kufla :D). Sami decydujemy o tym jak gruba oraz wielka będzie nasza pizza. Wyciągamy blachę z piekarnika a na nią kładziemy papier do pieczenia by nasza pizza nie przypaliła się do niej. Przenosimy ciasto na blachę, następnie smarujemy ją naszym sosem pomidorowym, ukladamy pieczarki, kukurydzę, pokrojoną szynkę w kostki oraz ser. Wrzucamy do rozgrzanego wcześniej pieca i w temperaturze 220 stopni pieczemy przez około 15 minut. Smacznego! Artykuł jest mojego autorstwa. Edytowane 23 Lutego 2017 przez Roslin 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Młodsza Opublikowano 23 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2017 Jeżeli mogę wtrącić spróbuj mąkę TYP 00, chociażby Basia do pizzy, ciasto wychodzi zajebiste takie .. takie... puszyste, miękkie aksamitne no zajebiste polecam ps. Fajny temat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Profesor. #team_Barti. Opublikowano 23 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2017 Roślin kucharz, roślin truciciel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hen1ekk Opublikowano 24 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2017 O kurde trzeba spróbować:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi